KusKus z Warzywkami

Zwykły wpis

p1000139.jpg

Jedna szklanka KusKus
Dwie Marchewki
Jeden Por
Jedna Papryka czerwona, zolta i zielona

250g Pieczarek

Brokuły
Jedna puszka Groszku zielonego
Dwie Szklanki Bulionu warzywnego
Dwie szklanki wody
Łyżka Masła roślinnego lub oliwa z oliwek
Przyprawki : sól & pieprz

Sposob przyrzadzenia :

1 Krok.
Wlewam dwie szklanki wody do garnka (potrzebny dosc duzy garnek), wrzucam kostke bulionu warzywnego. Doprowadzam do wrzenia.

2 Krok
W miedzyczasie kroje warzyka. Marchewki i pora w talarki, pieczarki w plasterki, czerwona papryke w cienkie paseczki.

3 Krok
Do gotujacego bulionu wrzucam moje pieknie pokrojone warzywka, oprocz brokul ktore wrzucam jakies 5 minut pozniej. Przykrywam przykrywka i na malym ogniu gotuje okolo 10 minut (ma to troche przypominac gotowanie na parze).

4 Krok
Sprawdzam czy warzywa w garnku sa miekkie, dodaje odcedzony groszek (najlepszy jest nasz Polski). Mieszam delikatnie i pozostawiam na ogniu jeszcze ok. 3 minut. Doprawiam do smaku (sol i pieprz)

5 Krok
Wsypuje KusKus do miski (lub innego glebszego naczynia) i zalewam wywarem, który uzyskałam z duszonych warzyw (wywaru nalezy wlac tyle aby pokryl ziarenka). Przykrywam i pozostawiam na 5 minut.

6 Krok
KusKus gotowe! Dodajemy maselka, mieszamy (najlepszy jest do tego widelec).

7 Krok
Wykladam KusKus na talerz i dodaje kolorowe warzywka.

Ta potrawa jest bardzo lekka, i nie wymaga silowni po skonsumowaniu, ale rownoczesnie jest na tyle pozywna, ze zadowala zloladek mojego mezczyzny 😉

Czas przygotowania: 25 minut.

Składniki na dwie osoby.

Reklamy

One response »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s