p1000148.jpg

3 marchewki
2 pietruszki
1 por
1 duża cebula
1 seler
Pęczek natki
2 kotlety sojowe lub 6 kostek

Ziele angielskie
1 płaska, stołowa łyżeczka miso
1 ½ litra wody
Pół szklanki kus kus
Sól (uwaga miso jest bardzo słone) i pieprz do smaku

  1. 1 łyżeczka stołowa oliwy z oliwek umyte warzywa wkładam do garnka w całości lub kroje na duże kawałki: marchewka, pietruszka, por, seler i trochę świeżej natki
  2. Do 1 ½ litra wody dodaje łyżeczkę miso, ziele angielskie, pieprz i kostke/kotlety sojowe. Gotuje
  3. Na palniku podpalam z każdej strony cebule i wkładam do gotującego się wywaru
  4. Rosół gotuję na wolnym ogniu przez około 45 minut do 1 godziny
  5. Teraz czas na kus kus, wsypuję do głębszego naczynia i polewam wywarem z garnka, tak aby pokryć ziarenka, przykrywam i odstawiam na 5 minut.
  6. Do gotowego rosołu dodaje resztę natki.
  7. No i finito teraz tylko nakładamy kus kus na miseczkę i zalewamy rosołkiem.

To świetna zupka na wszelkie jesienno-zimowe choróbska, zawiera same witaminy w szczególności ta natka, ktorą posypiemy nasz rosół to cudo to źródło kwasu foliowego, Witaminy A i E.

Reklamy