img_0002.jpg

img_0003.jpg

1 kg ziemniaczków

1 litr bulionu warzywnego

1 duża cebula lub 1 por

2 ząbki czosnku

Przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek, 2 kostki bulionu warzywnego.

1. Obrać i umyć ziemniaczki

2. Do 1 litra wody dodajemy kostkę oraz pokrojoną cebulę/por w paseczki i zgnieciony czosnek. Gotujemy wywar aż cebula/por zmiękną.

3. Kroimy w cienkie plasterki ziemniaki

4. W naczyniu żaroodpornym (ja mam fantastyczny garnek żeliwny) wlewamy troszeczkę oliwy z oliwek i rozprowadzamy równomiernie po całym spodzie.

5. Teraz czas na ziemniaczki, układamy je w sposób przypominający dachówkę, każdą warstwę posypujemy ziołami oraz polewamy niewielką ilością wywaru.

6. Pod sam koniec na ostatnią warstwę wylewamy pozostałość bulionu (możecie myśleć że jest go dość dużo, ale podczas pieczenia zmniejszy się jego ilość oraz konsystencja – zgęstnieje).

Opcjonalnie wierzchnią warstwę posypujemy serem żółtym (wegetarianie) lub sojowy (weganie)

7. Wkładamy przykryte naczynie żaroodporne do wcześniej nagrzanego piekarnika (200 C) na 45 – 50 minut.

Reklamy