Pizza wegetariana :)

Zwykły wpis

pizza.jpg

Ciasto:

  • 750ml mąki (podaję w ml bo akurat mam taka miarkę)
  • 250ml wody
  • 7 g suchych drożdży

Wszystko mieszamy ze sobą. Następnie ugniatamy ciasto. Potem odstawiamy przykryte na ok. 10 minut. Jak już gotowe, dzielimy na dwie części i wyrabiamy placki wałkiem (ja mam szczęście, bo mam znakomitego asystenta w postaci mojego narzeczonego Piotra, który wypracował znakomitą technologię i z każdą pizzą placki wychodzą coraz lepsze). :-*

Składniki na pizzę:

  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 puszka kukurydzy
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 2 małe koncentraty pomidorowe
  • zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
  1. Myjemy i kroimy warzywa, papryki i cebula w paseczki, pieczarki w plasterki.
  2. Wrzucamy wszystko na dużą patelnie lub wok i dusimy na małym ogniu z niewielką ilością oliwy z oliwek lub wody.
  3. Do uduszonych warzyw wyciskamy dwa ząbki czosnku, i dodajemy kukurydzę. Mieszamy.
  4. Teraz gotowe placki x 2 smarujemy koncentratem pomidorowym i łyżeczka oliwy z oliwek, potem kolejno kładziemy szpinak i duszone warzywka. Na koniec posypujemy ziołami.
  5. Piecyk nagrzewamy do 200C i wkładamy do piekarnika na około 20 minut (z termoobiegiem) lub 25 minut (bez termoobiegu) pizze. Ponieważ robimy dwie należy je przemienić miejscami po 10 minutach, tak aby każda podpiekła się dokładnie ze wszystkich stron.

Ten przepis jest na dwie Pizze, którymi mogą się najeść 4 osoby. Używam dwóch blatów o średnicy 30 cm.

Reklamy

One response »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s