Olejek czosnkowy z ziołami prowansalskimi

  • Oliwa z oliwek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Zioła prowansalskie
  1. Potrzebna wam będzie buteleczka, ja użyłam dwóch po sosach TaoTao, korki zostały po bardzo dobrych winach.
  2. Na dno butleki wsypujemy około trzech płaskich łyżeczek ziół.
  3. Obieramy ząbki czosnku i wrzucamy na dno butelki, jak się nie mieści to kroimy na pół.
  4. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek 2x więcej niż ziół i czosnku.
  5. Wciskamy korek i dokładnie mieszamy zawartość.

Ta oliwka im więcej stoi tym staje sie lepsza, bardziej aromatyczna i czosnkowa 😉

Olejek z papryczką chili

  • Oliwa z oliwek
  • Suszona ostra papryka chili (może też być w postaci sypkiej)

Zachęcam mocno do eksperymentowania i wymyślania nowych smaków, takie oliwki są doskonałe do sałatek jako sos 🙂

Reklamy