• 250g zwykłej mąki do pieczenia
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 małej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże łyżeczki gorzkiego kakao
  • 175g brązowego cukru (trzcinowy)
  • 250ml sojowego mleka
  • 90ml oleju roślinnego
  • 1 duże jajko ( ja np. używam zmielone nasiona Lnu (Flax seeds 3 duże łyżeczki = 1 jajko)
  • 1 mała łyżeczka ekstrakt waniliowy

Potrzebne:

Dwa naczynia – jedno na produkty suche, drugie na ciekłe

Mikser

specjalna taca na Muffiny

papierowe, jednorazowe pojemniczki na Muffins

  1. Nagrzewamy piecyk do 200C i przygotowujemy tacę, wkladamy papierowe pojemniczki
  2. W misce mieszamy wszystkie suche produkty, dodajemy starta na tarce czekolade
  3. W drugiej misce mieszamy wszystkie ciekłe produkty
  4. Łączymy zawartość obu misek.
  5. Ciasto (dość rzadka konsystencja) wlewamy po równo do papierowych pojemniczkow
  6. Wkładamy do piecyka na około 20 minut, jeśli masz piecyk z termoobiegiem to na ok. 15 minut
Reklamy