Fasolka po bretońsku

Zwykły wpis

  • 800 g białej Fasolki Jaś
  • 500 ml sosu czerwonego x 2 (może być koncentrat z wodą, lub przecier ze świeżych pomidorów)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 parówki sojowe

Przyprawy

  • 2 łyżeczki stołowe Majeranku
  • sól, pieprz wdług uznania
  • 1 łyżeczka stołowa zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka stołowa ostrej, czerwonej papryki

1. Namoczyć fasolke przez noc

2. Ugotować ją w tej samej wodzie ok. 45 minut na wolnym ogniu

3. Pokroić cebule, wycisnąć czosnek i poddusić na oliwie z oliwek

4.Do zarumienionej na złoto cebuli i czosnku dodać przyprawy. Dusić ok. 1 minutki

5. Dodać sos pomidorowy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, jeśli sos jest bardzo gęsty dodać troszkę wody.

6. Ugotować parówki według instrukcji na opakowaniu, następnie dodac do garnka z sosem.

7. Do sosu wsypać ugotowaną fasolkę. Gotować przez 30 – 45 minut na bardzo wolnym ogniu. Mieszając od czasu do czasu.

Gotowe!!!!!!

To danie wymaga troszkę czasu, cierpliwości i miłości, ale efekty z pysznym plasterkiem chleba są błogie 🙂

Reklamy

2 responses »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s