Racuchy z jabłkami

Zwykły wpis

Racuchy z jabłkami

Skład:

  • 500 ml mąki
  • 370 ml mleka sojowego
  • 2 małe łyżeczki wanili
  • 1 mała łyżeczka cynamonu
  • 1 mała łyżeczka oleju roślinnego
  • 2 średniej wielkości jabłka

Sposób wykonania:

  1. W dużej misce zmiksować: mąkę, mleko sojowe, wanilie, cynamon, olej roślinny
  2. Obrać jabłka i zetrzeć na tarce na największych oczkach tak aby powstały a’la paseczki
  3. Dodać starte jabłka do miski z ciastem i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką ( nie miksować). Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta.
  4. Patelnie mocno rozgrzać z około dwoma, dużymi łyżkami oleju.
  5. Na rozgrzaną patelnie nakładać ciasto (ja używam moją drewniana łyżkę). Placki nie powinny być bardzo grube, może około 0.5 cm.

P.S. do smażenia używam patelnie TEFAL, dzięki temu nic mi się nie przykleja, a zanim nałożę kolejną porcję ciasta dolewam za każdym razem odrobinę oleju na rozgrzaną patelnie.

Reklamy

11 responses »

  1. Robie coś podobnego nazywając danie po prostu „plackami z jabłkiem”. Różnica polega na tym, że jabłka tnę w plasterki no i nie dodaje cynamonu. Reszta już normalnie.
    Jeśli nie zapomnę to przy robieniu placków, wykorzystam Twój pomysł :).

    • W tym tygodniu zamierzam zrobić, bo te fotki narobiły mi smaka ! Wgl świetny blog ! Dzieki niemu mam wenę na gotowanie ! Pozdrawiam :))

  2. Fajne racuchy. Dziś wypróbuję.

    Ale reklama pod przepisem jest tu „nie na miejscu” akurat : ” Ads by Google
    Jak zrobić pyszne leczo?
    To proste. Weź kostkę mięsną Knorr. Z nią leczo da z siebie wszystko!”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s