Racuchy z jabłkami

Skład:

  • 500 ml mąki
  • 370 ml mleka sojowego
  • 2 małe łyżeczki wanili
  • 1 mała łyżeczka cynamonu
  • 1 mała łyżeczka oleju roślinnego
  • 2 średniej wielkości jabłka

Sposób wykonania:

  1. W dużej misce zmiksować: mąkę, mleko sojowe, wanilie, cynamon, olej roślinny
  2. Obrać jabłka i zetrzeć na tarce na największych oczkach tak aby powstały a’la paseczki
  3. Dodać starte jabłka do miski z ciastem i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką ( nie miksować). Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta.
  4. Patelnie mocno rozgrzać z około dwoma, dużymi łyżkami oleju.
  5. Na rozgrzaną patelnie nakładać ciasto (ja używam moją drewniana łyżkę). Placki nie powinny być bardzo grube, może około 0.5 cm.

P.S. do smażenia używam patelnie TEFAL, dzięki temu nic mi się nie przykleja, a zanim nałożę kolejną porcję ciasta dolewam za każdym razem odrobinę oleju na rozgrzaną patelnie.

Reklamy