Tort Meksykański

Zwykły wpis

IMG_1368

  • 6 naleśników meksykańskich (tortilla)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 250 g pieczarek (około 8 dużych pieczarek)
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka małej kukurydzy
  • 1 puszka fasolki czerwonej – kidney
  • 2 ząbki czosnku
  • salsa przepis

Naczynia: wok lub duża i głęboka patelnia, oraz okrągłe naczynie żaroodporne (wielkość taka aby zmieściły sie naleśniki)

Sposób:

Tort Meksykański

  1. Pokroić warzywa w paseczki: papryka, cebula i w plasetrki: pieczarki, kukurydza
  2. Warzywa na oliwie z oliwek poddusić na wolnym ogniu, czesto mieszajac (około 10-15 minut). Aby uniknąć przypalenia wlać odrobinę wody.
  3. Do podduszonych warzyw wrzucić fasolkę kidney. Dusić kolejne 5 minut
  4. Zrobić salsę. Przepis.
  5. Wlać na spód naczynia żaroodpornego trochę oliwy z oliwek, rozprowadzić po calej powierzchni, dzięki temu pierwszy naleśnik od spodu nie powinien nam sie przypalić.
  6. Ułożyć 1 naleśnik, nałożyć salse (około dwóch dużych łyżek) , a potem farsz, po czym przykryć kolejnym naleśnikiem i tak aż zużyjemy wszystkie naleśniki 🙂
  7. Ostatnią wierzchnią warstwę polać resztą salsy. Dodatkowo dla wegetarian : posypać żółtym serem, dla wegan: sojowym serem lub bez.
  8. Wstawić do piekarnika pod przykryciem na 35 minut w 180 C.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s