IMG_1375

IMG_1373 IMG_1378

dla 2 osób

  • 2 duże papryki
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 puszka pomidorów (można też użyć ok.6 dużych świeżych pomidorów, dusząc je lekko z oliwą z oliwek)
  • 1 cebula
  • 250g pieczarek
  • zioła prowansalskie, ostra papryka, oregano, pieprz, sól
  • oliwa z oliwek
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  1. Ugotować ryż z kostką warzywną
  2. Umyć i pokroić na bardzo drobno cebulę i pieczarki
  3. Podsmażyć cebulę na oliwie z oliwek na złocisty kolor, dodać pieczarki
  4. Do cebuli i pieczarek dodać ryż, wymieszać, cały czas mając farsz na małym ogniu. Pozostawić na około 5 minut.
  5. Dodać puszkę pomidorów, wymieszać.
  6. Doprawić do smaku. Należy użyć około 1 małej łyżeczki ziół prowansalskich i 1 małej łyżeczki oregano. Reszta czyli ostra papryka, sól i pieprz według upodobania.
  7. Przekroić papryki na pół i usunąć gniazdka.
  8. Papryki wrzucić do wrzatku na około 2 minuty
  9. Gotowe papryki wypełnić nadzieniem. (można posypać startym sojowym serem)
  10. Nagrzać piekarnik do 180 C i wstawić na 15 minut z termoobiegiem.
Reklamy