Zapiekanka Pasterza – Shepherds Pie

Zwykły wpis

IMG_1468

IMG_1459IMG_1460IMG_1462IMG_1464IMG_1465

To jest jedna z moich wersji Zapiekanki Pasterza, orginał zrobię i wstawię na stronke wkrótce ….

Skład:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 kwiat brokuł
  • 4 duże pieczarki lub 8 małych
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek, sól, pieprz, oregano, ostra papryka
  • pół szklanki mleka sojowego

Sposób:

  1. Obrać i ugotować ziemniaki.
  2. Ugotować na parze brokuły (powinny być lekko twardawe).
  3. Umyć i pokroić warzywa: pieczarki w plasterki, cebula i czosnek na drobno.
  4. Na oliwie z oliwek poddusić pieczarki z cebula i czosnkiem.
  5. Dodać brokuły. Wymieszać.
  6. Dodać fasolkę. Wymieszać.
  7. Przyprawić do smaku przyprawami.
  8. Utłuc ziemniaki z mlekiem sojowym.
  9. Na spód naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oliwy z oliwek.
  10. Ułożyć warstwę ziemniaków.
  11. Następnie wyłożyć farsz i przykryć kolejną warstwą ziemniaków.
  12. Włożyć do piekarnika na 30 minut w 180 C z termoobiegiem, potem na dodatkowe 10 minut tylko z górną grzałką.

Potrzebne będzie nacznie żaroodporne o wymiarze około 18×30 cm i głębokie na 7 cm + duża i głęboka patelnia (ja używam mój wok z Tefala)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s