Aloo Saag

Zwykły wpis

IMG_1454

Skład:

  • 250 g szpinaku
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek
  • ostra papryka chili – 1 mała płaska łyżeczka, kminek w proszku – 2 małe płaskie łyżeczki, kurkuma– 1 mała płaska łyżeczka, sól – według uznania
  • 2 duże ząbki czosnku ( zgnieciony)
  • korzeń imbiru ( starty 2x więcej niż czosnku)

Sposób:

  1. Ugotować w mundurkach ziemniaki, nie powinny być za miękkie. Pokroić w średniej wielkości kostke
  2. Pokroić cebulę w paseczki.
  3. Na rozgrzaną patelnie z oliwa z oliwek wsypać cebulę, dusić dopóki nie nabierze złocistego koloru.
  4. Dodać chilli, kminek, kurkumę. Wymieszać i na zmniejszonym ogniu dusić około 1 minuty.
  5. Zetrzeć imbir i wycisnąć czosnek. Dodać do cebuli z przyprawami. Wymieszać i dusić około 1 minuty.
  6. Wsypać szpinak. Dusić około 2 minut na małym ogniu.
  7. Dodać ziemniaki, wymieszać i dusić około 5 – 10 minut na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  8. Przyprawić do smaku solą.
Reklamy

6 responses »

  1. tylko nie kminek~~! moze chodzi o kmin rzymski, tak bardzo popularny w kuchni indyjskiej… danie wyglada przepysznie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s