IMG_1509

IMG_1504IMG_1505IMG_1507

Na 2 osoby

Skład:

  • 6 bardzo dużych pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 por
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól ziołowa, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób:

  1. Umyć i delikatnie oczyścić środek pieczarek mała łyżeczką.
  2. Posiekać na drobno wyjęte ogonki i blaszki)
  3. Umyć i zetrzeć na tarce cukinie (ze skórką używając na tarce oczek, tak aby wyszły małe paseczki)
  4. Umyć i pokroić w cienkie plasterki pora (tylko biała część)
  5. Na patelnie wylać około 2 dużych łyżek oliwy z oliwek, wsypać wyciśniety czosnek, lekko zarumienić.
  6. Dodać pora zarumienić, dodać cukinię i pieczarki.Poddusić na średnim ogniu, często mieszając.
  7. Przyprawić do smaku solą ziołową i pieprzem.
  8. Małą łyżeczką nałożyć farsz.
  9. Nagrzać piekarnik do 180C.
  10. Polać spód naczynia odrobiną oliwy z oliwek.
  11. No i do piekarnika na 15 minut z termoobiegiem.

Taka pieczara to świetny substytut tzw ”kotleta” wystarczy tylko ugotować ziemniaczki i zrobić jakąś surówkę (marchewka, kiszona kapusta i jabłko) i obiad gotowy!

Reklamy