Skład:

  • Makaron chiński
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 250 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • sezam
  • oliwa z oliwek
  • sos chilli (Tao Tao)
  • sos sojowy
  • imbir
  • oliwa sezamowa

Sposób:

  1. Pokroić warzywa (paseczki)
  2. Na suchej patelni przyrumienić lekko sezam.
  3. Ugotować w garnku wodę i na wrzatek wrzucamy makaron, wyłączamy palnik i pod przykryciem zostawiamy makaron na 4 – 5 minut (tak jak na opakowaniu). Odcedzić i pozostawić po przykryciem.
  4. Zrobić sos, tu jest mały problem bo ja wszystko robię na oko … Mieszamy oliwe z oliwek, starty imbir, sos chilli i sos sojowy wszystkiego powinno być tak 90 ml -120 ml. Wlewamy na rozgrzany wok, doprowadzić do wrzenia.
  5. Wrzucamy przekrojone na pół ząbki czosnku i szybko mieszamy.Aż lekko zmiękną.
  6. Wrzucamy warzywa. Możliwe, że trzeba będzie dodać troszeczkę wody aby warzywa nie przypaliły sie. Mieszamy
  7. Warzywa na woku powinny być lekko twarde, dlatego bardzo ważne jest ciągłe mieszanie ich.
  8. Dodajemy odcedzony makaron na wok, mieszamy wszystko.
  9. Można teraz dodać troszeczkę sosu chili i oliwy sezamowej.
  10. Na sam koniec posypać sezamem i odrazu podać do konsumpcji 🙂

Przy tej potrawie najważniejszy jest duży ogień i ciągłe mieszanie potrawy.

Reklamy