Sos z ”kurczakiem soJowym” i śliwkami

Zwykły wpis

IMG_0898

Skład:

  • 1 paczka ”kurczaka” sojowego firmy Quorn (zawiera free-rage jajka) lub paczka kotletów sojowych a’la schabowe
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 duże łyżki Sosu sojowego
  • 2 duże łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała łyżeczka tymianku
  • 1 mała łyżeczka bazylii
  • sól i pieprz
  • 2 i 1/2 wody

Sposób:

  1. Do garnka wlewamy oliwe z oliwek i wyciskamy czosnek
  2. Wrzucamy kawałki sojowego ”kurczaka” (jeśli kotlety sojowe to wcześniej ugotować według przepisu i pokroić na mniejsze części), dodajemy odrobinę wody – 1/2 szkl. Dusimy przez 10 minut na dość małym ogniu. Pilnować aby się nie przypaliło, jeśli trzeba dodać jeszcze trochę wody
  3. Pokroić pieczarki i wrzucić do garnka, dodać śliwki. Zalać 2 szklankami wody.
  4. Dodać tymianek, sos sojowy,bazylie, sól i pieprz. Dusić około 15 – 20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  5. Pod koniec jeśli sos jest za rzadki można przyprawić mąką.
  6. Dodać pieczarki
Reklamy

7 responses »

  1. Trochę jesienno-zimowe w charakterze przez śliwki suszone ale to żadna przeszkoda i chyba zrobię takie na świąteczny obiad do klusek/makaronu 🙂

  2. Bardzo mi smakowało. Podałam razem z ziemniakami. Na pewno będę korzystać z tego przepisu jeszcze wiele razy 🙂 Pozdrawiam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s