Sos Szpinakowo-Czosnkowo-pieczarkowy

Zwykły wpis

Skład:

  • 1 torebka szpinaku świeży lub mrożony
  • 10 pieczarek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100 -120 ml śmietany sojowej
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób

  1. Umyć i pokroić w plasterki pieczarki.
  2. Poddusić na oliwie z oliwek w garnku pod przykryciem około 5 minut.
  3. Rozmrozić lub umyć szpinak w zależności od tego jaki użyjecie
  4. Jak już pieczarki zmiękną wrzucić szpinak do garnka, skroplić odrobiną oliwy z oliwek. Poddusić razem na średnim ogniu pod przykryciem około 3 minut.
  5. Dodać zgnieciony czosnek. Dusić kolejne 3 minuty.
  6. Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem.

Ta potrawa może służyć jako przysmak sama w sobie, ale również znakomicie się nadaje jako dodatek do ziemniaków i kotleta sojowego, nie wspomnę jako sos do makaronu 🙂

Reklamy

One response »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s