Image

Skład

  • 1 puszka cierciorki
  • 4 gniazdka brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małej łyżeczki kminku rzymskiego
  • 1/2 słodkiej papryki
  • 1/2 curry
  • Bułka tarta

Sposób

  1. Odcedzić cieciorkę  do miski wspypać cieciorkię dodać ząbek czosnku i przyprawy
  2. Umyć brobuły i ugotować w osolonej wodzie
  3. Dodać ugotowane i odsączone brokuły do miski, wspyać przyprawy i dodać zgnieciony ząbek czosnku. Zmiksować na drobną konsystencję.
  4. Formować kulki/pulpety, obtaczać w bułce i smażyć na patelni w dość dużej ilości oleju.

DDo bułki tartej można dodać zmielone pestki słonecznika, dyni, orzechy włoskie. Z uwagi na to, że w klopsikach nie ma surowych produktów, wrzucamy je na bardzo rozgrzany olej na 30 sek i wyjmujemy na papierowy ręcznik jak tylko nabiorą złotego koloru.

MMożna podawać jako dodatek do ziemniaków i surówki, ale również w chlebku pita ( jak falafel)

Reklamy