Kulki z ciEciory i BroKuł

Zwykły wpis

Image

Skład

  • 1 puszka cierciorki
  • 4 gniazdka brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małej łyżeczki kminku rzymskiego
  • 1/2 słodkiej papryki
  • 1/2 curry
  • Bułka tarta

Sposób

  1. Odcedzić cieciorkę  do miski wspypać cieciorkię dodać ząbek czosnku i przyprawy
  2. Umyć brobuły i ugotować w osolonej wodzie
  3. Dodać ugotowane i odsączone brokuły do miski, wspyać przyprawy i dodać zgnieciony ząbek czosnku. Zmiksować na drobną konsystencję.
  4. Formować kulki/pulpety, obtaczać w bułce i smażyć na patelni w dość dużej ilości oleju.

DDo bułki tartej można dodać zmielone pestki słonecznika, dyni, orzechy włoskie. Z uwagi na to, że w klopsikach nie ma surowych produktów, wrzucamy je na bardzo rozgrzany olej na 30 sek i wyjmujemy na papierowy ręcznik jak tylko nabiorą złotego koloru.

MMożna podawać jako dodatek do ziemniaków i surówki, ale również w chlebku pita ( jak falafel)

Reklamy

One response »

  1. Wypróbowałam! Przyznam szczerze, że na początku miałam wątpliwości, jak to będzie z tą ciecierzycą, ponieważ gotowałam ją sama i również osobno miksowałam – wydawała się dosyć sypka i już myślałam, że nic z tego nie będzie. Ale brokuły załatwiają sprawę 🙂 Wymieszałam wszystko w garnku i się ładnie lepiło – pulpeciki wyszły super 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s