kasza gryczana z warzywami

Skład (na 2 głodne osoby):

  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 zielona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 pomidorów w zalewie
  • pietruszka
  • majeranek, sól, pieprz

Sposób:

  1. Ugotować kaszę jak na opakowaniu w osolonej wodzie (odejmijcie około 2 minut żeby była w miarę sypka)
  2. W międzyczasie kroimy wszystkie warzywa, w paski, kostkę jak kto woli 🙂 (oprócz czosnku i pomidorów w zalewie)
  3. Na dużą patelnie wlewamy około 2 duże łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy zgniecione ząbki czosnku i cebulę, dusimy na dużym ogniu i mieszamy.
  4. Jak już cebula lekko zmięknie dodajemy paprykę i pieczarki, znów dusimy do odparowania prawie całej wody z pieczarek, jeśli jest potrzeba można dolać jeszcze trochę oliwy.
  5. Kroimy pomidory w zalewie na mniejsze kawałki.
  6. Do warzyw na patelni dorzucamy kaszę, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pomidory.
  7. Doprawiamy przyprawami i na koniec posypujemy pietruszką.
Reklamy