baklazan w zalewie

Skład:

  • 1 bakłażan
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • zioła bazylia, majeranek i rozmaryn (najlepiej suszone ale mogą być z torebki)
  • 2 ząbki czosnku

Sposób:

  1. Umyć bakłażana i pokroić w plastry (2 cm)
  2. Ułożyć na talerzu i posolić z obu stron
  3. Odstawić na 20 minut
  4. Do szklanki wlać około 200ml oliwy z oliwek
  5. Wycisnąć czosnek i poszatkować zioła, wszystko dodać do oliwy i odstawić do lodówki
  6. Bierzemy plastry bakłażana i układamy na papierze do pieczenia w pojedyńczej warstwie, w odstępach
  7. Smarujemy plastry z obu stron oliwą (najlepiej użyć pędzelka)
  8. Wstawiamy piekarnik na 180 C i pieczemy z termoobiegiem 15 minut z jednej strony i 10 minut z drugiej strony
  9. Do słoika kładziemy pierwszy plaster bakłażana i polewamy go łyżeczka naszej ziołowej oliwy i tak na przemian.
  10. Jak bakłażan ostygnie zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki, najlepszy jest na następny dzień.

P.S. – pamiętajcie, że jak już zjecie całego bakłażana aby nie wylewać tej pysznej, ziołowej oliwy 🙂 można jej użyć do pieczonych ziemniaków, jako sos do sałatki itd.

Reklamy