Bakłażan w zalewie z oliwy i ziół

Zwykły wpis

baklazan w zalewie

Skład:

  • 1 bakłażan
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • zioła bazylia, majeranek i rozmaryn (najlepiej suszone ale mogą być z torebki)
  • 2 ząbki czosnku

Sposób:

  1. Umyć bakłażana i pokroić w plastry (2 cm)
  2. Ułożyć na talerzu i posolić z obu stron
  3. Odstawić na 20 minut
  4. Do szklanki wlać około 200ml oliwy z oliwek
  5. Wycisnąć czosnek i poszatkować zioła, wszystko dodać do oliwy i odstawić do lodówki
  6. Bierzemy plastry bakłażana i układamy na papierze do pieczenia w pojedyńczej warstwie, w odstępach
  7. Smarujemy plastry z obu stron oliwą (najlepiej użyć pędzelka)
  8. Wstawiamy piekarnik na 180 C i pieczemy z termoobiegiem 15 minut z jednej strony i 10 minut z drugiej strony
  9. Do słoika kładziemy pierwszy plaster bakłażana i polewamy go łyżeczka naszej ziołowej oliwy i tak na przemian.
  10. Jak bakłażan ostygnie zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki, najlepszy jest na następny dzień.

P.S. – pamiętajcie, że jak już zjecie całego bakłażana aby nie wylewać tej pysznej, ziołowej oliwy 🙂 można jej użyć do pieczonych ziemniaków, jako sos do sałatki itd.

Reklamy

4 responses »

  1. Od niedawna jestem na diecie wegetariańskiej (wiem, że to coś innego niż dieta wegańska), dlatego na pewno będę częstym gościem na Twoim blogu. Dziś spróbuję Twojego przepisu na bakłażana, bo na zdjęciu potrawa wygląda naprawdę znakomicie 🙂

  2. A z czym jecie takiego bakłażana? Samego? Do pieczywa, czy może jako dodatek do obiadu? Wygląda apetycznie i mam ochotę zrobić, ale jakoś trudno mi wyobrazić sobie docelowy smak i do czego będzie pasować.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s