Zupa krem z KalaFiora

Zwykły wpis

zupa krem z kalafiora

Skład:

  • 1 duży kalafior
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2-2,5 litra wody
  • sól, pieprz
  • świeży koperek
  • oliwa z oliwek
  • sypki bulion warzywny (wegeta)

Sposób:

  1. Umyć  i obrać warzywa. Pokroić kalafiora  marchew i pietruszkę na mniejsze kawałki, obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.
  2. Dodać do garnka oliwę z oliwek i poddusić zgnieciony czosnek z marchewką i pietruszą.
  3. Zalać wszystko wodą, dodać kalafiora i ziemniaki, wsypać wegetę.
  4. Gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Odcedzić warzywa, bulion zostawiamy.
  6. Do blendera wrzucamy ugotowane warzywa i dolewamy bulionu (tu trzeba eksperymentować) miksujemy, jeśli zupa jest za gęsta dolewamy jeszcze trochę bulionu, aż uzyskamy pięknie aksamitną konsystencję.
  7. Siekamy świeży koper i sypiemy bezpośrednio przed podaniem i skonsumowaniem 🙂

P.S. można podawać z małymi grzankami 🙂 np. czosnkowymi

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s