Flaczki z boczniaka

Zwykły wpis

Flaczki z boczmiaka

Skład:

  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 por
  • 6-8 dużych boczniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • pietruszka
  • majeranek
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • woda 1,5 litra

Sposób:

  1. Zetrzeć na duzych oczkach tarki marchew i pietruszkę, pokroić pora. Wrzucić do garnka z oliwą z oliwek, dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Dusić chwilę.
  2. Dolać wody (pamiętajcie aby nie dolać za dużo wody, flaki to gęsta potrawa), wsypać soli i zmielić trochę pieprzu. Gotować na wolnym ogniu.
  3. W tym samym czasie, pokroić boczniaka w paski i podsmażyć na patelni z oliwą.
  4. Kiedy warzywa są miękkie, dodać boczniaka, wsypać majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Pod koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.

 

Reklamy

8 responses »

  1. Nie spotkałam u mnie boczniaków, może źle patrzę.
    Ciekawa jestem, czy z innych grzybów można zrobić flaczki.
    Twoje flaczki są kuszące.

    Pozdrawiam.

    • Myślę, że mogłabyś spróbować z jakimiś dużymi pieczarkami, to kwestia też odpowiedniego przyprawienia.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s