SajGonki

Zwykły wpis

Skład:

  • papier ryżowy
  • makaron ryżowy (ok. 10 dag)
  • małą kapustę pekińską
  • 10 grzybków mun
  • 2 duże marchewki
  • 1 duży por
  • 1 duża łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 cebula
  • sos sojowy grzybowy
  • olej rzepakowy
  • słodka czerwona papryka,sos sojowy i pieprz

Sposób:

  1. Zalać wrzątkiem makaron ryżowy i odstawic pod przykryciem na około 5-6 minut
  2. Zalać wrzatkiem grzyby mun i odstawić pod przykryciem na 15 minut
  3. Zetrzeć wszystkie warzywa na tarce (grube oczka)
  4. Gotowy makaron odcedzić i wrzucić do dużej miski
  5. Do makaronu dodać starte warzywa i pokrojone w cienkie paseczki grzybki mun oraz starty imbir
  6. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
  7. Na duży i w miarę głęboki talerz wylewamy letniej wody i zanurzamy płat papieru ryżowego na kilka sekund
  8. Na miękki papier nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety czyli boki do środka
  9. Do garnka lub głębokiej patelni wlewamy olej rzepakowy, na dobrze rozgrzany olej wrzucamy sajgonki (powinny być prawie całe zanurzone w oleju). Smażymy na złocisty kolor.

Pamiętajcie aby sajgonki wyłożyć na papierowy ręcznik 🙂 bedą mniej tłuste.

Reklamy

One response »

  1. Zgadza się, wyjęcie na papier dobrze odsącza sajgonki z oleju, ale nie z każdego – olej rzepakowy akurat daje się bardzo ładnie odcisnąć 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s