Skład:
- papier ryżowy
- makaron ryżowy (ok. 10 dag)
- małą kapustę pekińską
- 10 grzybków mun
- 2 duże marchewki
- 1 duży por
- 1 duża łyżka świeżego startego imbiru
- 1 cebula
- sos sojowy grzybowy
- olej rzepakowy
- słodka czerwona papryka,sos sojowy i pieprz
Sposób:
- Zalać wrzątkiem makaron ryżowy i odstawic pod przykryciem na około 5-6 minut
- Zalać wrzatkiem grzyby mun i odstawić pod przykryciem na 15 minut
- Zetrzeć wszystkie warzywa na tarce (grube oczka)
- Gotowy makaron odcedzić i wrzucić do dużej miski
- Do makaronu dodać starte warzywa i pokrojone w cienkie paseczki grzybki mun oraz starty imbir
- Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
- Na duży i w miarę głęboki talerz wylewamy letniej wody i zanurzamy płat papieru ryżowego na kilka sekund
- Na miękki papier nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety czyli boki do środka
- Do garnka lub głębokiej patelni wlewamy olej rzepakowy, na dobrze rozgrzany olej wrzucamy sajgonki (powinny być prawie całe zanurzone w oleju). Smażymy na złocisty kolor.
Pamiętajcie aby sajgonki wyłożyć na papierowy ręcznik 🙂 bedą mniej tłuste.
Zgadza się, wyjęcie na papier dobrze odsącza sajgonki z oleju, ale nie z każdego – olej rzepakowy akurat daje się bardzo ładnie odcisnąć 🙂