Ziemniaki po Bretońsku

Zwykły wpis

Ziemniaczki po bretonsku

Skład:

  • 6 dużych ziemniaków lub z 10 młodych
  • 2 puszki czerwonej fasolki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 parówki sojowe
  • mały słoiczek koncentratu
  • 1 mała łyżka cukru
  • 1 mała łyżka ostrej papryczki
  • 1 mała łyzka majeranku
  • 1 mała łyżka kminu rzymskiego (cumin)
  • sól i pieprz

Sposób:

  1. Umyć i ugotować ziemniaki, najlepiej w całości,  nie moga się rozgotować
  2. Pokroić cebulę i poddusić na oliwie z oliwek
  3. Do cebuli dodać zgnieciony czosnek i pokrojone parówki.
  4. Potem kroimy na pół ziemniaczki i też dodajemy do garnka.
  5. Dodajemy fasolke.
  6. Wsypujemy przyprawy.
  7. Dodajemy koncentrat pomidorowy i trochę wody
  8. Wszystko ładnie mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu na około 20 minut, od czasu do czasu mieszamy.
Reklamy

3 responses »

  1. Wygląda pysznie. Mam tylko pytanie: czy można zamiast przecieru dodać świeżych pomidorów i czy dodałaś parówki Polsoi czy jakieś inne?

    • hej 🙂
      Pewnie, że można dodać świeżych pomidorów (zrób z nich przecież z dodatkiem czosnku i świeżych ziół), daj znać jak wyszło 🙂
      Tak, kupuję parówki polsoja 🙂 „Classic”

  2. Danie zachwycające – rodzina zwariowała ze szczęscia. zrobiłam z wędzonych parówek sojowych, więc potrawa miała fajny „wędzony” posmak 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s