Małe Torciki bezowe z owocami

Zwykły wpis

mini torciki bezowe z owocami

Skład:

Beza

  • 4 białka (temp. pokojowa)
  • 1 szklanka cukru pudru

Krem

  • 1 serek mascarpone
  • 2 duże łyżeczki cukru pudru
  • 1 mała łyżeczka ekstraktu z  wanilii 

Dodatek:

  • owoce sezonowe (ja użyłam: czarnej porzeczki, malin i jagód)

Sposób:

  1. Nagrzać piekarnik do 170C z termoobiegiem.
  2. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder. Ubijamy 5 minut.
  3. Położyć na blachę papier do pieczenia i odrysować kółka ołówkiem (ja zrobiłam 4 torciki czyli 8 kółek, ale można zrobić 2 torciki czyli 4 kółka)
  4. Nałożyć równomierną ilość białka z cukrem na rozrysowane kółka. Włożyć do piekarnika na 10 minut.
  5. W misce ubić serek mascarpone z cukrem i wanilią. Wstawić do lodówki.
  6. Po 10 minutach zmniejszyć temp. w pikarniku do 130 C i ustawić czas na 1h.
  7. Po wyjęciu z piekarnika, beza powinna ostygnąć. Potem nakładamy delikatnie krem, owoce, przykrywamy drugim kółkiem bezowym i powtarzami czynność.
Reklamy

2 responses »

  1. Witam Zaczynam raczkować w temacie zdrowego żywienia, ale wydaje mi się, że jajka i serek mascarponeto raczej nie są składniki dań wege? Mogę prosić o rozjaśnienie 😉

    • Ten blog jest o kuchni wegetariańskiej, z dużą ilością przepisów weganskich. Jajka, sery są jak najbardziej częścią diety wegetariańskiej 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s