mini torciki bezowe z owocami

Skład:

Beza

  • 4 białka (temp. pokojowa)
  • 1 szklanka cukru pudru

Krem

  • 1 serek mascarpone
  • 2 duże łyżeczki cukru pudru
  • 1 mała łyżeczka ekstraktu z  wanilii 

Dodatek:

  • owoce sezonowe (ja użyłam: czarnej porzeczki, malin i jagód)

Sposób:

  1. Nagrzać piekarnik do 170C z termoobiegiem.
  2. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder. Ubijamy 5 minut.
  3. Położyć na blachę papier do pieczenia i odrysować kółka ołówkiem (ja zrobiłam 4 torciki czyli 8 kółek, ale można zrobić 2 torciki czyli 4 kółka)
  4. Nałożyć równomierną ilość białka z cukrem na rozrysowane kółka. Włożyć do piekarnika na 10 minut.
  5. W misce ubić serek mascarpone z cukrem i wanilią. Wstawić do lodówki.
  6. Po 10 minutach zmniejszyć temp. w pikarniku do 130 C i ustawić czas na 1h.
  7. Po wyjęciu z piekarnika, beza powinna ostygnąć. Potem nakładamy delikatnie krem, owoce, przykrywamy drugim kółkiem bezowym i powtarzami czynność.
Reklamy