Tarta z Kolorową papryką i Rukolą

Zwykły wpis

Tarta z kolorowa papryka Tarta z kolorowa papryka 2

Skład:

Ciasto

  • 125 g mąki pszennej
  • 75 g masła z lodówki
  • szczypta soli
  • około 4 łyżki wody

Farsz:

  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • garść rukoli
  • 3 jajka z wolnego chowu
  • 250ml śmietany 22%
  • gałka muszkatołowa, sól i pieprz
  • 100g sera gorgonzola

Sposób:

  1. Wstaw piekarnik na 220C, umyj papryki, połóż na blaszce i piecz około 30 minut, aż skórka zciemnieje i popęka.
  2. w międzyczasie połącz mąkę, sól i masło, palcami wyrób ciasto aby powstały drobne okruchy. Dodaj stopniowo wody i wyrabiaj ciasto aż powstanie jednolita masa. Zawiń ciasto w folię i wlóż do lodówki na 20 min.
  3. Nastaw piekarnik na 180C. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż w formie. Na ciasto wyłóż folię aluminiową, postaw na nią ciężkie naczynie żaroodporne lub wysyp groch i wstaw do piekarnika na 20 minut.
  4. Jak papryki lekko ostygną, zdejmij z nich skórkę i pokrój w paski.
  5. W misce wymieszaj trzepaczką jajka i śmietanę, dodaj gałkę, sól i pieprz.
  6. Ułóż na cieście papryki, posyp rukolą i  zalej masą jajeczną, a na koniec rozłóż w miarę równomiernie ser.
  7. Tartę wstaw do piekarnika na 170C i piecz przez 30 minut, aż masa się zetnie.

Można jeść na ciepło lub zimno 😉

Reklamy

3 responses »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s