1908390_10203078849306134_3347216713092013466_nSkład:

  • 1 spory dojrzały bakłażan
  • 1 kostka sera typu bałkańskiego (feta) lub w wersji wegańskiej tofu
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżego majeranku
  • świeżej bazylii
  • pół czerwonej papryki
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

Sposób:

  1. Bakłażana myjemy, osuszamy. Kroimy wzdłuż na plastry, posypujemy solą i odstawiamy, aż na plastrach pojawi się „rosa”. Plastry bakłażana delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem i grillujemy. Przed grillowaniem każdy plaster smarujemy delikatnie oliwą.
  2. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek, posiekaną w bardzo drobną kosteczkę papryke oraz czosnek i zioła.
  3. Na wystudzone plastry bakłażana nakładamy porcję farszu, plastry zwijamy w ruloniki, spinamy wykałaczką.
    Przed podaniem dobrze chłodzimy w lodówce.

Ja jeszcze dodatkowo polałam pesto z natki pietruszki

Reklamy