Roladki z bakłażana i fety (tofu)

Zwykły wpis

1908390_10203078849306134_3347216713092013466_nSkład:

  • 1 spory dojrzały bakłażan
  • 1 kostka sera typu bałkańskiego (feta) lub w wersji wegańskiej tofu
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżego majeranku
  • świeżej bazylii
  • pół czerwonej papryki
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

Sposób:

  1. Bakłażana myjemy, osuszamy. Kroimy wzdłuż na plastry, posypujemy solą i odstawiamy, aż na plastrach pojawi się „rosa”. Plastry bakłażana delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem i grillujemy. Przed grillowaniem każdy plaster smarujemy delikatnie oliwą.
  2. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek, posiekaną w bardzo drobną kosteczkę papryke oraz czosnek i zioła.
  3. Na wystudzone plastry bakłażana nakładamy porcję farszu, plastry zwijamy w ruloniki, spinamy wykałaczką.
    Przed podaniem dobrze chłodzimy w lodówce.

Ja jeszcze dodatkowo polałam pesto z natki pietruszki

Reklamy

2 responses »

    • Czy feta jest wege, tak, jest to produkt mleczny, a dieta wegetarianska dopuszcza produkty pochodzenia zwierzacego. Przepisy na tej stronie są w dużej mierze wegańskie ale też wegeteraianskie, stad zmiana nazwy strony kilka miesiecy temu z http://www.wegan.wordpress.com na http://www.wegemama.wordpress.com. Pozdrawiam
      P.S. przepis jak najbardziej może być wegański, zamiast fety moze byc tofu, odpowiednio przyprawione mysle, ze mogloby byc smaczne.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s