Dal z czerwonej soczewicy

Zwykły wpis

IMG_9138

Skład:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (250 ml)
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzeń imbiru ( ok. 1 mała łyżeczka)
  • sok z  połowy małej cytryny
  • 3 szklanki wody
  • olej (masło klarowane)

Przyrawy:

  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 papryczki chili (chyba że wolicie ogień, to wtedy więcej )
  • 2 łyczeczki curry

Sposób:

  1. Obrać cebulę, pokroić w kostkę, zgnieść czosnek, zetrzeć imbir wrzucić wszystko do średniego garnka z oliwą (masłem klarowanym) poddusić. Dodać przyprawy. Wymieszać.
  2. Sparzyć pomidory, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka.
  3. Dodać soczewicę, zalać wodą i sokiem z cytryny . Przykryć i dusić na małym ogniu około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s