Skład:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka Kasi (temp. pokojowa)
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 1/2 kg śliwek
Sposób:
Nagrzać piekarnik na 170C (góra-dół)
- Masło o temp. pokojowej ubić z cukrem białym i waniliowym, do ubitej masy dodać jajka
- Przesiać do miski mąkę i proszek do pieczenia, połączyć z masą. Zmiksować.
- Wyłożyć do naczynia (ja mam tortownice).
- Umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki ze śliwek. Ułożyć na masie, lekko wciskając placem w dół.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170C na 50-60 min
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem 🙂
Reklamy