Zupa Dyniowa

Zwykły wpis

IMG_9747

Skład:

  • Dynia około 3kg
  • 2 duże marchewki
  • duży ząbek czosnku
  • świeży imbir około 4 cm
  • masło (oliwa z oliwek)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 duża łyżka curry
  • 1 duża łyżka wegety (ja używam „Jarzynkę” bez soli)
  • sól i pieprz

dodatkowo: pestki dyni, słonecznika, olej sezamowy, parmezan

 

  1. Dynię i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Do dużego garnka wrzucić łyżkę masła, zgnieciony czosnek,  starty imbir, ziele angielskie, liść laurowy troszkę poddusić.
  3. Dodać pokrojoną dynię i marchewkę.
  4. Zalać wodą, tak aby przykryła warzywa.
  5. Wsypać wegetę, sól, curry i pieprz.
  6. Gotować aż warzywa będą bardzo miękkie, około 30 minut pod przykryciem. Zdjąć przykrywkę i gotować przez kolejne 10 minut aby nadmiar wywaru wyparował, jeśli jest go za dużo.
  7. Wyłowić ziele i liść i zmiksować.
  8. Uprażyć pestki

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s