Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Zwykły wpis

IMG_1435

Składniki:

  • 160 ml oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko (1 duży, dojrzały banan)
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 600 g jogurtu wegańskiego
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6-8 brzoskwiń lub 1 duża puszka

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Sposób:

  1. Do miski przesiać mąkę  i sodę.
  2. W misce robota kuchennego wymieszać (Ja używam K-MIX końcówkę-trzepaczkę) olej, cukier, jajko i ekstrakt cytrynowy, mieszać na średnich obrotach  do połączenia.
  3. Dodać jogurt i wymieszać. Zmienić mieszadło na „K” i dodać stopniowo przesianą mąkę z sodą i wymieszać. Ciasto jest dość gęste.
  4. Blachę o wymiarach 24 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce, stroną rozciętą ku górze.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 – 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s