Pieczone buraki w zalewie czosnkowo-majerankowej

Zwykły wpis

 

IMG_1519IMG_1521

Skład:

  • 4 czerwone buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • około 150 ml oliwy z oliwek
  • świeży lub suszony majeranek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 mała łyżeczka startego imbiru
  • sól i pieprz

Sposób:

  1. Wstawić piekarik na 200C. Umyć i osuszyć buraki i włożyć  do piekarnika na 30 minut, nie mogą być za miękkie.
  2. W słoiku rozrobić zalewę z oliwy, majeranku, czosnku, soku z cytryny i imbiru, przyprawić solą i pieprzem.
  3. Gorące buraki obrać i pokroić w cienkie plastry, włożyć do odpowiedniej wielkości słoiczka na przemian. Czyli kilka plasterków buraczków polanych łyżką zalewy. Odstawić zakręcony słoik aż wystygnie po czym wstawić do lodówki. Można przechowywać nawet do 10 dni. Dopiero po 3-4 dniach nabierają cudownego smaku 🙂
Reklamy

One response »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s