WegeŚwięta A’la RyBa nie RyBa po Grecku

Zwykły wpis
WegeŚwięta A’la RyBa nie RyBa po Grecku

 A’la RyBa nie RyBa po Grecku

grecku

  • 12 kotletów sojowych (a’la schabowy firmy Sante)
  • 2 pora
  • 3 duże marchewki
  • 1 słoik ( 200g) koncentratu pomidorowego
  • 6 duże łyżki oleju roślinnego
  • 2 małe łyżki cukru trzcinowego
  • sól, pieprz, czosnek
  1. Zrobić kotlety według wskazówek na opakowaniu. Ja gotuję wywar, do którego  zawsze dodaje „Jarzynkę” (coś na wzór wegety, ale naturalna bez soli i innych świństw)
  2. Umyć i obrać marchewkę i pory. Marchewke zetrzeć na tarce w paseczki, a pory pokroić w talarki
  3. Do garnka wlać 4 duże łyżki oliwy, wrzucić marchewkę i pora, przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Dusić przez 10-15 minut aż warzywa zmiękną.
    grecku2
  4. Ugotowane kotlety obtoczyć w tartej bułce (z bułką mieszam sól, pieprz i granulowany czosnek) i smażyć na patelni, aż nabiorą pięknego, złotego koloru.
    grecku1
  5. Do uduszonej marchewki i pora, dolewamy 2 duże łyżki oliwy i dodajemy koncentrat. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem na najmnijszym ogniu.
    grecku3
  6. Spód głębokiego talerza wykładamy uduszonymi warzywami, potem kladziemy na to warstwe usmażonych kotletow, a na to znów warzywka i tak na przemian. Warto pamiętać aby ostatnia wierzchnia warstwa była z duszonych warzyw. Wtedy wszystkie nasze kotlety nabiorą pysznego smaczku
Advertisements

2 responses »

    • Powiem Ci jak to u mnie wygląda 🙂 Robię je 23 Grudnia a znikają 26 Grudnia 🙂 także spokojnie 3 dni.
      Pozdrawiam wegemama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s